Domuz Gribi Belirtileri Neler, Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?
Son günlerde yine gündeme gelen Domuz Gribi can almaya devam ediyor. Son bir kaç gündür domuz gribi belirtileri gösteren bir çok vatandaş hastanelere akın ediyor. Geçtiğimiz günlerde Bülent Ersoy'un bile domuz gribi olduğu haberleri sosyal medyada bir anda yayılmış, herkes domuz gribinin nasıl ve nereden bulaştığını, domuz gribi belirtilerin neler olduğunu merak etmeye başlamıştı. Peki domuz gribinden nasıl korunmalıyız, domuz gribi nasıl anlaşılır, işte detaylar...
Geçen hafta Sivas'ta 1 kişi, Adana'da 2 kişi olmak üzere domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi. Bugün de domuz gribi teşhisi ile hastaneye kaldırılan ve hayatını kaybeden kişilerin olduğu haberleri hızla gelmeye devam ediyor. Vatandaş henüz aşısı olmayan domuz gribi ile nasıl mücadele edeceğini merak ediyor. İşte domuz gribi ile ilgili detaylar...
Peki Domuz Gribi Nedir, Domuz Gribinden Nasıl Korunmalıyız, Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, Domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına Domuz Gribi denmektedir. Aşısı bulunmaktadır. 2009 salgınına neden olan virüs, influenza A virüsünün alt türlerinden biri olan H1N1'dir.
Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temasta çalışan kişiler, özellikle korumasız bir şekilde temasta bulunanlar, eğer hayvan insana bulaşabilen bir virüs taşıyorsa enfeksiyon kapma riski altındadır. Buna karşılık, hastalıklı bir hayvanın eti uygun bir şekilde pişirildiği zaman herhangi bir risk arz etmemektedir.
DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ:
DOMUZ GRİBİNİN ÇOCUKLARDAKİ ACİL DURUM BELİRTİLERİ
- Hızlı nefes alma ya da solunum güçlüğü
- Mavimsi cilt rengi
- Yeterince sıvı alamama
- Uyanamama ya da uyaranlara cevap verememe
- Huzursuzluk
- Grip benzeri semptomlara ek olarak ateş ve şiddetli öksürük
- Solunum güçlüğü veya nefes darlığı
- Göğüs ya da karın içinde ağrı veya basınç
- Ani baş dönmesi
- Şiddetli bulantı ve kusma
Bu epidemide ateşsiz, daha atipik seyreden vakalar da görülmektedir. Örneğin, bir aileden birisinde tipik grip semptomları olmasına rağmen ailenin başka üyelerinde hafif bir burun akıntısı, gözlerde batma şikayeti, boğaz ağrısı olabilmekte ve hiç ateşi olmayanlara rastlanmaktadır. İki hastadan biri hafif seyretmektedir, ancak doktora “ben hastayım” diye gelenlerin önemli bir kısmında ateş vardır; hastaneye yatırılanlarda bu oran %90-95'e ulaşmaktadır. Yani daha ciddi vakaların hemen hepsi ateşlidir.
Bu belirtiler sadece domuz gribine özgü olmadığı için tanı konulması için hastanın yakın geçmişi, domuz gribi olan kişilerle temas edebileceği bölgelerde bulunup bulunmadığı ya da domuzların ve kümes hayvanlarının bulunduğu ortamlarda bulunup bulunmadığı sorgulanarak ayırıcı tanı yönteminin uygulanması gerekmektedir.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN GRİP İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Grip, her yıl, ülkemizin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımkürede, sonbahar aylarında başlayıp ilkbahar aylarında azalarak devam eden bir seyirle görülmektedir.
Ülkemizde gribin seyri Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte, grip sezonunda hangi grip virüslerinin mevsimin hangi döneminde etkili olduğu belirlenmektedir.
İzleme çalışmalarıyla içinde bulunduğumuz haftalarda grip enfeksiyonlarının görülmeye başladığı tespit edilmiştir. En sık tespit edilen virüsler İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) alt tipleridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastalananların ve hastaneye yatırılanların artması beklenmektedir.
Güncel durum, Grip Bilim Kurulu’ndan bilim adamlarımızın katılımlarıyla değerlendirilmiş ve ülkemizde alınması gereken önlemler gözden geçirilmiştir. Özellikle hastalık açısından dikkat edilmesi gereken risk grupları ve aşılanmanın önemi vurgulanmıştır.
65 yaş ve üzeri kişiler, 2 yaşın altında bulunanlar, hamileler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, aşırı kilolu olanlar, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler grip için risk grubunda bulunmaktadır.
- Bu grupta bulunanlar mevsimsel grip aşılarını yaptırmalıdır. Grip aşısı grip mevsimi boyunca yaptırılabilir.
- El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta kişilerle temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.
- Hasta kişiler hekime başvurmalı ve hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır.
Griple ilgili ayrıntılı bilgi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu internet sitesi www.thsk.gov.tr adresinde yer almaktadır.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.
Bir kaç gündür domuz gribi haberleri sağlık bakanlığını da harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığında gripten nasıl korunması gerektiği ile ilgili kısa bir mesaj geldi. Mesajda, "Gripten korunmak elimizde, Kişisel hijyene dikkat edin, sık sık el yıkayın, yeterli ve dengeli beslenin " denildi.
Yukarıdaki bilgiler bilgilendirme amaçlı olarak wikipedia ve google arama motoru ile oluşturulmuş bilgilerdir. Yukarıdaki gibi domuz gribi rahatsızlığı belirtilerinden şüpheleniyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz...
Domuz Gribi Belirtileri Neler, Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?
Reviewed by Haberler4
on
1/10/2016
Rating: